Saturday, October 07, 2006

TIlkkupeiton viimeistely

Jäikö minulta joku vaihe kertomatta? En muista enää.. Pitänee tarkistaa vanhoista postauksista.
No. Tähän mennessä tilkkupeitto on tikattu, joko käsin tai koneella. Tai solmittu kerrokset yhteen. Kuinka reuna viimeistellään?

Itse leikkaan yleensä n. 10cm leveän kaitaleen. Tähän peittoon päätin tehdä yhdistelmäkaitaleen, koska reunakangas oli leveä ja melko hallitsevan värinen. Eli leikkasin kaikkia muita paitsi punaista kangasta 10cm leveitä pätkiä ja yhdistelin ne pitkäksi pitkäksi pätkäksi. Kangaskaitale silitetään kaksinkerroin, nurjat puolet vastakkain.Kaitale ommellaan oikealle puolelle kaksinkertaisena koneella. Taitereuna käännetään nurjalle ja ommellaan käsin niin, että koneommel peittyy taustapuolella. (tästäpä en muistanutkaan ottaa kuvaa...)
Tässä peitto melkein valmiina, eli reunus ommeltuna paikalleen, mutta kääntäminen nurjalle puuttuu.Kuva oikeanpuolen tikkauks"näkymästä"Sama taustapuoleltaPeitto uudessa kodissa.Tikkausmerkinnät näkyy salamalla otetussa kuvassa aika voimakkaasti. Oikeaoppisesti peitto pitäisi vielä pestä (juuri nuo liitujäljet) ennen toimittamista eteenpäin, mutta rehellisesti, vaikka täällä olisi ollut iso kone, missä pestä, en olisi uskaltanut viedä kuivaushuoneeseen kuivumaan.

Jonkin verran on ollut nyt taas puhetta siitä, paljonko työstä voi pyytää hintaa. Minä keväällä suivaannuin lopullisesti siihen, että monet jotka käsitöitä tekevät (esim. yksi harrastusryhmä, jossa olen) aliarvioivat ja vähättelevät työtään. Jos ensimmäinen lause, joka tulee suusta kun mietitään paljonko hintaa laitetaan tuotteille torimyyntiä varten on "en minä ainakaan maksaisi 5 euroa enempää" tai "ei tästä kukaan niin paljoa maksa", niin se on kyllä ihan satavarma, että kukaan suomalainen ei tule koskaan tienaamaan elantoaan käsitöillä. Jos et itse arvosta yhtään, miksi sitä kukaan muukaan arvostaisi. Jos neulot sukat ja myyt ne torilla ja mietit hintaa, ajattele esim. näin: "haluan myydä sukkaparin. Naapuri myy kuitenkin 7 euroa/pari. Minulle lanka sukkiin on maksanut 7 euroa. Olen käyttänyt aikaa 5 tuntia. Päätän myydä sukat hintaan 15e, vaikka naapuri myy 7 eurolla. Minulle jää langan jälkeen 8e." Tuntipalkka on huimat 1.6e!! Onko käsityöläisen työ eriarvoista vaikka konttorityöhön verrattuna? Se, että nautit työstäsi ei ole syy veloittaa työstä yhtään vähempää. Itse hinnoittelen tekemäni työt aina niin, että työllä on ns. kaksi hintaa. Erittelen materiaalit, esim. sukat; lanka 7e, työ 15e. Ainoastaan helmitöissä yhdistän materiaalien hinnan suoraan tuotteen myyntihintaan, koska suurimmassa osassa koruja materaalien hinta ei ole niin merkittävä kuin esim. neuleessa. Miettikää oikeasti millaista tuntipalkkaa haluatte, kun myytte tuotteita. Ja ostajat; kun mietitte jonkun käsityöläisen kojulla, että onpas kalliita, muistakaa että jokainen käsintehty tuote on vienut useita tunteja aikaa. Kuinka halpaa on oma aikanne?

Omalle kohdalleni ei onneksi kauhean monta tinkijää ole sattunut, jotka haluavat että teen alihintaan töitä. Yksi sukulainen vuosia sitten sanoi, että "kauheaa, niin kallis neulepaita. Sillä rahalla saa jo 3 (vai 4) paitaa Virosta!" Sanoin hänelle, että siihen hintaan, mihin silloin Virosta villapaidan saa, ei saa Suomesta edes lankoja. Kehotin häntä myös ostamaan paitansa Virosta, koska minä en sellaiseen hintakilpailuun lähde. Ihan jokainen voi vaikuttaa tuotteiden arvostukseen ja hintapolitiikkaan. Muistakaa, käsinneulojat tekevät taatusti suomalaista käsityötä!

8 comments:

Anonymous said...

Kiitos kun jaksat laittaa ohjeita!Peitosta tuli todella kaunis!

Meeri said...

Hyvä jos on hyötyä ohjeista! Opistolla pomo ihmetteli, että miten minä ihan ilmatteeks laitan ohjeita, kun nää on just niitä juttuja, joita opetan opistolla. Vastasin rehellisesti "en tiedä". Kaikilla ei ole mahdollisuutta päästä kurssille, minun tai jonkun muun. Jos näistä vinkeistä on jollekin hyötyä ja apua niin, että työstä tulee nätti, se on ihan kyllin hyvä syy.

Anonymous said...

Kaunis peitto. Olen kanssasi samaa mieltä tuosta tuotteiden hinnoittelusta, liian halvalla ei saisi myydä, se on oman työnsä aliarvioimista. Tarvikkeiden hinnan lisäksi tekijälle pitäisi kuitenkin jäädä palkkaakin, etenkin jos työkseen tekee.

Ziina said...

just näin. kuka hemmetti haluaa tehdä ilmaista työtä jos kysymys ei ole hyväntekeväisyydestä?

Tiina said...

Amen! :)

Anonymous said...

Olen aivan samaa mieltä tuosta hinta-asiasta!
Harrastajaneulojat ostavat langat kuluttajahintaan, ei ole mitään salaista lankatukkua, josta saisi käydä ostamassa lankaa sukat tms. haluavalle naapurille/sukulaiselle/ystävälle halvemmalla, mutta kun ilmoittaa langan hinnan, siinä riittääkin äimistelemistä. Ja kun kertoo neulomiseen käytetyn ajan tilaajalle, korkeampaan hintaan on lopulta helppo suostua. Tai ostaa neuleensa muualta.

vattumato said...

Niinpä!!!

Anonymous said...

Tosi kivan näkönen! :)