Monday, June 05, 2006

Tilkkupeiton jatko-osa

Heippa vaan! Täällä iloinen ja inhottava (kuulemma...) tilkkuope ;)
Seuraavaksi opettelemme, kuinka lyödään läjään peiton kerrokset, eli englantilaisittain "how to sandwich the quilt".

Vanu ja taustakangas saavat olla n. 5cm kanttiinsa isompia kuin peitto!

Kun peitosta tulee reilun kokoinen, eli yli 150cm leveä ja pituutta vähintään saman verran, perusleveä kangas ei riitä. Jos löytyy tuplaleveää kangasta sopivan värisenä tai sopivan kokoinen lakana, selviää ilman saumaa. Mutta jos ei löydy kuin metritavarana sopivan väristä kangasta, joutuu tekemään sauman tai saumoja taustakankaaseen. Tämän peiton tapauksessa jouduin tekemään kaksi saumaa, yhden poikittaissauman ja yhden pitkittäissauman.
Ja tärkeä huomio: taustakangas levitetään alustalle oikea puoli alaspäin!! Ei siis niin että saumat jää alustaa vasten, muuten tulee ongelmia.. Paras tapa on hommata kyllin iso pöytä tai lattiatila. Teipataan taustakangas kulmista ja sivuilta muutamasta kohtaa maalarinteipillä pöytään/lattiaan kiinni.

Tällaisessa tapauksessa ongelmaksi muodostuu myös vanu, koska vanun leveys on n. 150cm. Myös vanuun joudutaan tekemään kaksi saumaa:Kyllä. Vanu on ommeltu käsin, yliluottelemalla. Vanua ei missään nimessä saa mennä ompelemaan koneella!! Sauman kohdasta tulee paksu ja ruma mykerrys. Vanun reunat vastakkain ja sopivanmittaisilla (max. n. 5-7cm) pistolla ommellaan vanukappaleet toisiinsa. Homma kestää kasassa sen takia, että päälle tulee vielä tikkaukset!Vanu asetellaan taustakankaan päälle (tämän takia taustakangas laitetaan oikea puoli alustaa vasten) ja myös vanu teipataan alustaan.

Tämän jälkeen asetellaan päällinen tausta/vanukerroksen päälle niin, että se tulee mahdollisimman keskelle. Kerrokset kiinnitetään joko harsimalla tai hakaneuloilla. Harsiminen aloitetaan aina peiton keskeltä, edeten reunoja kohti. Jos peiton kasaa sängyllä, kuten minulla on tapana (ainut kyllin iso tila, tälle peitolle sekin on liian pieni...) kannattaa käyttää hakaneuloja, ettei tarvitse ompeleita olla leikkaamassa lakanasta... Hakaneuloja saa olla ihan runsaasti, harsimiset tehdään n. 20 sentin välein, sekä pitkittäin että poikittain. Ja aina lähdetään keskeltä peittoa liikkeelle, jotta ylimääräiset kankaat/vanut liikkuvat reunoja kohti. Harsinlankaan ei laiteta solmua.

Tämän jälkeen irrotetaan teippaukset (joita ei tässä tehty, koska mitenkä teippaat sänkyyn vanua ja kankaita...) ja kääritään työ tikkausta varten. Tikkaus olisi tehtävä vähintään kämmenleveyden etäisyydeltä, jotta vanu pysyy pesussa mukana. Tikkauksesta myöhemmin lisää.

2 comments:

minka said...

Pim! Sinut on haastettu.

Ponitäti said...

Käytitkö muuten niitä kaarevia hakaneuloja? Ne on paljon kätsympiä kuin tavalliset suorat. Eikä niitä ole edes vaikea itse taivutella suorista. Valmiiksi kaarevina ostetut kun maksaa mansikoita...