Wednesday, April 05, 2006

Tilkkukankaasta kaitaleitten leikkaamista...


Ihan ensimmäiseksi kuva siitä vaahteranlehtikankaasta, josta pyydettiin parempaa kuvaa.


Ensin tarvittavat välineet: terävä tilkkuleikkuri, tilkkuviivaimet ja tilkkuleikkurialusta. Jos leikkurin terä on tylsä, on kankaitten leikkaaminen hankalaa ja tylsä leikkurinterä kuluttaa myös alustaa. Terän teroittimia on olemassa, mutta tulee muistaa, että uuden veroista terästä ei saa. Jos terä on tylsä, joutuu kangasta myös ”sahaamaan”, mikä taas saa aikaan kankaan reunan epätasaisuutta.Ja tietenkin kankaat!Kankaan reunan suoristaminen. Kankaan reunan pitää olla lankasuorassa, koska muuten leikatuista kaitaleista tulee kieroja. Kankaan reunan voi repäistä suoraksi tai esim. vetää yhtä kudelankaa ja leikkaa reuna. Repäisty reuna pitää aina silittää, koska se venyy. En suosittele repäisemään ;)

Kuvassa ostokangas, joka on leikattu ilmeisesti koneellisesti. Reunasta näkee hyvin, miten se ei ole leikattu lankasuoraan, eli langanpäät hapsottavat reunasta.Tästä kuvasta selviää, miksi ei kannata reunaa repäistä... Etenkin amerikkalaiset tilkkukankaat käyttäytyvät hieman toisella tavalla kuin Suomesta saatava ns. peruspuuvilla. Eli leikataan reuna suoraksi :)Kangas taitetaan vain sen verran päällekäin, jotta viivain yltää molempien reunojen yli.Viivain laitetaan reunaa suoristettaessa ehjän kankaan puolelle. Vasenkätisten ohje: leikkuri vasempaan käteen, oikea käsi tiukasti viivaimen päälle. Oikeakätisten ohje: leikkuri oikeaan käteen, vasen käsi tiukasti viivaimen päälle.

Tässä kuvassa vielä kerran suoristetun kankaan ylijäämäpala. Eli yhtä kudelankaa pitkin leikattu reuna, tilkkuleikkurilla ja repäisemällä suoritetun suoristuksen jälkeen... Huomaatte varmaan miksi on tarkkaa leikata kankaan reuna lankasuoraan.. Oikeassa palassa tuollainen heitto todellakin näkyy!Varsinaisen kaitaleen leikkaaminen:
Tarvittava kaitale on 6.5 tuumaa. Kaitale viivaimen alla, kangas nelinkerroin. Kangas taitetaan vain sen verran kaksinkerroin, kuin tarve on.
Oikeakätiselle kankaan asento; Tarvittava kaitale laitetaan viivaimen alle ja ehjä kangas oikealle puolelle. Leikataan.Vasenkätiselle kankaan asento; tarvittava kaitale laitetaan viivaimen alle, ehjä kangas vasemmalle puolelle. Leikataan.Kun olet kerran työntänyt leikkurilla itsestä poispäin, tarkista että kangas on irti vetämällä ehjää kangasta. Älä nosta viivaimen päällä olevaa kättä ennenkuin tiedät, että kaikki kerrokset on irti. Jos kerrokset ei ole irti, työnnä kerran itsestä poispäin, älä sahaa!!Tarvittaessa voit leikata useamman kaitaleen kerrallaan, toimi kuten edellä ja siirrä viivotinta tarvittava matka.Valmis kaitaleKommentteja kiitos! Onko ohjeessa mitään järkeä, onko siitä apua. Koetin vähän pähkätä samalla kun tein, ihan tämmöinen ekstemporejuttu, johon irkissä pyydettiin apua.

9 comments:

Anonymous said...

Hyvän selostuksen teit. Tekstiä luki ja kuvia katseli ihan ajatuksen kanssa ja mietti miten itse toimii.

Pidätkö meille lukijoille jatkossakin kurssia?

Marja A said...

Voi ei, kohta iskee tilkkuinnostuskin. :D

Anonymous said...

Iiiik, tuntuu heti, että mihinkäs ne tilkkuilut ovat unohtuneet, pitäisi kaivaa esille... Ja aikaa lisää!!!

Anonymous said...

Erittäin hyvin selitetty, tässähän tekisi mieleni taas hurahtaa :)

Anonymous said...

Wau!
Oletpa tehnyt mahtavan kuvakurssin tästä. En ole ennen tehnyt tilkkutöitä,mutta nytpä osaan leikata kankaan oikein.
Kiitos.

Susanna said...

wau! Todella hieno esitys! Mä en edes halua tietää enempää, nyt jo oon ihan suossa kun tekis mieli vaikka mitä tehdä :D Ja nuo edellisen postauksen leimasimet...pitäs olla jotenkin kiellettyä laittaa tuollaisia linkkejä... :D

Riksu said...

Mä haluan tietää enemmän, olin sitten suossa tai en... Olen usein halunnut tehdä tilkkutöitä, mutta ei vaan ole tullut tehtyä.

Opastus on mitä mainiointa. Olisko mahdollista saada opastusta niin kauan kunnes peitto on valmis??? Olis ihan mielenkiintoista seurata valmistumisprosessia...

AnnaK said...

Waude, kiitos! Mun tilkkuharrastuksen aloittaminen odottelee kesälomaa, mutta kirjoja on jo tullut selattua. Yhdessäkään ei ole selitetty kankaan reunaan suoraksi leikkaamista noin perusteellisesti ja tälläiselle vasta-alkaajalle pitäisi kyllä kaikki vääntää rautalangasta.

Anonymous said...

Hienoa Johanna! Muistan vaan, kun itse menin aloittelijana oikein tilkkutyökurssille ja opettaja todella tiesi että olen aloittelija. Eipä tullut alkuun näitä oppeja, vaan kantapään kautta ja toisilta neuvoa saaden se alkoi sujua, mutta arvannet, että harmien kautta!!! Hienoa, että teit noin selkeän opastuksen.