Thursday, September 19, 2013

markkinointia ja mainostusta?

Tässä koulunkäynnin aikana on tullut pohdittua ja punnittua mainontaa ja markkinointia monestakin näkökulmasta. Muutaman kerran mieleen on tullut että alkaisi pitämään erillistä blogia jossa näitä asioita pohtisi, kun tämä langankulutus-käsityöblogi ei oikein omasta mielestä taivu sellaiseen syvälliseen pohdintaan :D

Nykyään pohditaan paljon blogimaailmassa mainostusta, "korruptiolahjoja" ja jopa verotusta. Tässä yksi juttu aiheesta.

Neuleblogit aikanaan muuttivat blogiskenen. Sen jälkeen on tullut mm. leivonta/ruuanlaittoblogit ja muotiblogit, jotka ovat onnistuneet tuossa mainonta-asiassa huomattavasti paremmin kuin me, käsitöitten tekijät. Onko se hyvä vai huono juttu?

Toinen syy tähän postaukseen on se, että "vihdoin minut on huomattu" ja sain postia eräältä yritykseltä aiheella "haluaisitko mainostaa meitä?". He tarjosivat rahallista kompensaatiota pienestä maininnasta yhdessä postauksessa, jonka sisällön saisin valita itse. Pohdin asiaa ihan oikeastikin hetken aikaa. Tottakai olen imarreltu että blogini, joka jatkuvasti torkkuu, on huomattu taas. Toisaalta olen kuitenkin koettanut pitää tämän mainosvapaana alueena, siis siinä mielessä, että kerron kyllä oikein mielelläni ja oma-alotteisesti kaupoista tai tapahtumissa joissa on ollut viihtyisää-mukavaa-hyvä hintataso-laadukkaat tuotteet tai ihmisistä jotka ovat palvelleet hyvin tai ovat olleet muuten kovasti auttavaisia. Lopulta päätin kieltäytyä tarjouksesta, koska omat periaatteet eivät (ainakaan tämän blogin tiimoilta) anna myöten mainostaa tuotetta tai yritystä vain mainostamisen vuoksi. Vähän myöhemmin, muutamia viikkoja tämän jälkeen, sain postia kyseiseltä firmalta. Olin päässyt heidän mainospostilistalleen. Ihan kätevä tapa heiltä kerätä uusia asiakaskontakteja... Kyselin sitten että mitenkäs tässä näin kävi, niin vastaus oli "tämähän on vain mainostusposti, aina voit irtisanoa itsesi kirjeestä" ... Jäi kyllä aika negatiivinen mielipide kyseisen yrityksen toimintaan :P

Mutta, haluan mainostaa muutamaa yritystä. En ole saanut heiltä rahaa tähän, enkä korruptiolankoja tai puikkoja tai mitään muutakaan.

Villavyyhti on ihana lankakauppa Helsingin Vallilassa. Erittäin laadukkaita lankoja, ihania suomalaisten värjääjien lankoja. Rukkeja joita saa testata ja sohva, jossa kävin yhden koulupäivän jälkeen nukkumassa puolisen tuntia.. (se oli ihan vahinko, hetkeksi vain silmät laitoin kiinni...) Asiakasta kuunnellaan ja palvellaan erittäin hyvin.

Titityy on herkullinen lankakauppa Jyväskylässä. Uusi miljöö, pääsin vihdoin tänä kesänä tutustumaan sekä itse kauppaan että Toivolan pihaan, jossa kauppa nykyään sijaitsee. Järjettömän herkullista väri- ja lankaterapiaa myös täällä tarjolla. (itse käytän enimmäkseen tuota verkkokaupan puolta, että säästyisi edes vähän rahaa ... ) Viimeaikoina on tullut paljon neulottua taas BC Garnin lankoja, joita Titityy maahantuo. Langoissa on uskomattoman paljon sävyjä jotka ovat tuotannossa vuosikausia, ei vain yhden sesongin tai vuoden ajan.

Mainostoimisto Elido. Luokan kanssa käytiin tutustumassa täällä, mitä mainostoimistot tekevät. Erittäin silmiäavaava kokemus varmasti koko porukalle. Joku taisikin mainita että "niin. jokuhan tosiaan kaikki ne kaupassa olevat pakkauksetkin on suunnitellut...". Täällä sai erittäin laaja-alaisen kuvan siitä, mitä kaikkea mainostoimiston väki oikeasti tekee. Syy miksi haluan mainita heidät tässä, on yksi koulutehtävä. Tarvitsi ottaa selvää, mitä maksaa asiat x y ja z ja tiedon sai etsiä mistä nyt hyväksi asian koki. Tutustumisretkellä oli ollut juuri samaisista asioista puhetta, erilaisista nettisivuräätälöinneistä ja blogiräätälöinneistä, joten ajattelin rohkeasti kysyä kohtuullisen epämääräisillä tiedoilla, josko he ehtisivät antaa jotain suuntaa hinnoista. Kaiken kiireen ja hulinan keskellä heillä oli aikaa antaa minulle tarvittavat tiedot. Jos joskus tarvitsen (tai siis, jos joskus on rahaa, tarvettahan löytäisin kyllä moneen kohtaan) mainostoimistopalveluita, kysyn aivan varmasti siitä ensimmäisenä Elidolta.

Ja jottei ihan menisi pelkäksi lukemiseksi, seuraavaksi jotain täysin erilaista:

No comments: