Tuesday, June 06, 2006

TIlkkupeiton tikkaus

Heipähei!
Tänä iltana otetaan vielä tilkkupeiton tikkausta!
Ensin käytetään aikaa ja etsitään sopiva tikkauskuvio. Yksi linkki, jonka googlella löysin, tulee vielä hyötykäyttöön. Lopulta päädyin ottamaan mallin kirjasta, jonka ostin tilkku-uran alkuvaiheissa; Traditional needle arts'n Quilting by Diana Lodge. Hintaa oli ehkä 5 markkaa :D
Tikkausmallia hieman muutettu ja tikkausvaiheessa jätetty vielä osa pois :D

Eli seuraava vaihe on joko piirtää malli tilkkupeittoon tai pingottaa työ tikkauskehykseen ja sen jälkeen piirtää kuvio. Piirtämiseen on monta tapaa. Itse tykkään piirtää mallin mallinnemuoville ja leikata piirtoaukot. Piirrän yleensä kangasliidulla. Muita vaihtoehtoja on mm. taikatussi (omat ongelmat, niistä ehkä joskus lisää), saippuakynä, eriväriset liitukynät ja juuri muistamani vinkki vesiväripuuvärit! (näitä pitää kokeilla, ehtii vielä ihan hyvin...). Itse piirrän tikkausmallia vain sen verran kuin aion tikata. Tämä on tärkeää etenkin taikatussia käytettäessä.Peitto pingotetaan kehykseen löysästi. Tarkista nurjalta, että taustakangas ei ole kurtulla. Yksi sanonta siitä, miten "tiukasti" työ pingotetaan on se, että pingota kangas kireälle ja paina keskeltä "kuin kissa olisi työn päällä istunut". Eli ei kiristetä kuin rumpukalvoa vaan jätetään väljyyttä, jotta neulan kääntäminen onnistuu helposti.

Tikkaaminen tehdään mahdollisimman yhtenäisenä, eli niin ettei lankaa tarvitsisi katkoa. Neulalle otetaan kerrallaan useampi pisto, näin sekä etu- että takapuolen tikkauksesta tulee suora. Jos pistetään päältä alle, alta päälle, neula ei takana välttämättä mene suoraan. Nämä on sitten näitä "kuinka pitäisi tehdä" vinkkejä. Jokainen löytää sen oman rytmin.
Tikkauksessa pistojen määrälle on asetettu "suositusmäärä". Sentillä pitäisi olla 6-7 pistoa, sekä ylä- että alapuolen pistot lasketaan. Minun pistot eivät ole ihan niin pieniä. Sekä ylä- että alapuolen pistot pitäisi olla saman mittaisiakin vielä....Tässä kuvassa sitten valmista tikkausta, enemmänkin näkyy tuo liitukynä... Koettakaa saada jotain selvää. Ja jos ihmettelette kahden ensimmäisen kuvan erisuuntaisuutta tähän, kyse on siitä, että joka toinen rivi tulee toiseen suuntaan ja tässä vaiheessa kun aloin kuvaamaan, olin jo keskiriviä tehnyt valmiiksi sen mitä mahtui ja yläriviä hieman aloittanut :DMeemihaasteita tuli kahdelta suunnalta (ainakin), mutta en oikeasti nyt jaksa enkä ehdi meemeilemään.

Kommenteissa oli myös maininta kaarevista hakaneuloista. En ole niitä käyttänyt, enkä väännellyt nykyisiä. Ongelma on se, että minulla on ehkä n. 30 hakaneulaa.. ja ne kaikki on niitä normaalia pienempiä, ei viitsi paljon taivutella.

Eli otetaan vastaan hyviä ostospaikkoja, josta saa teräviä ja ohkaisia hakaneuloja! Ei tarvitse olla kaareviakaan.

2 comments:

Albin said...

Hyvä juttusarjan aihe sulla.

jatkokysymys: tikkauskehys? Mikä se on? Minkäkokoinen? Mistä niitä saa? Onko mitään mahdollisuuksia saada tikkaus onnistumaan, jos tuota ei ole?

Villasukka said...

Upeita töitä sinulla! Kerro vielä mistä löytää kärsivällisyyttä tuohon käsin tikkaukseen... Minulla on tilkkusängynpeitto, jonka tein viisi vuotta sitten muuttaessani tähän asuntoon. Muuten valmis, mutta tikkaukset puuttuvat...Ei mahdu koneeseen ja käsin ei innosta...